Min første robot

Min første robot, eller rettere, min første robot der ikke er Lego Mindstorms. Vi har bygget Lego sumo bots og kæmpet om at skubbe hindanden ud af en cirkel på gulvet. Det har været rasende skægt (også selv om jeg fik lammetæv af min søn) så det bliver vi forhåbentlig ved med, men jeg ville gerne prøve lidt flere ting som ikke er muligt med en Lego hjerne i robotten.

Mindstorms er blevet skiftet ud med en Raspberry Pi og motorerne er Lego Power Functions. Motorerne fjernstyres normalt med en IR fjernbetjening, men med en loddekolbe koster det ikke mange kroner at lave en lille IR sender til Pi’en.

Robot# 001 er en meget lille og kompakt robot med;

  • Raspberry Pi 3b som hjerne
  • Wifi
  • Motor kontrol
  • Kamera til livefeed
  • Højttaler med Tekst-To-Speak så robotten kan tale
  • Ultralydssensor der kan dreje 180 grader

Og det hele kan styres fra et web interface med livestream fra kameraet der sidder lige under de 2 lego øjne.

Jeg begyndte også at arbejde på at bruge ultralydssensor og QR koder på vægene til at lade robotten selv finde vej fra rum til rum. Og så begyndte det at blive rigtigt rigtigt kedeligt; Robotten er simpelthen for langsom og har tit problemer med at komme over dørtrinene. Der er ikke meget sjov i at prøve at programmere den til selv at finde vej til køkkenet, hvis det tager evighedder bare at komme ud af kontoret. Så Robot #001 er allerede blevet sendt på pension.

Robot #002 er på tegnebrættet. Planen er simpel;

  • Bygges af billige stumper
  • Skal kunne køre både inde og ude
  • Autonomt at kunne finde vej inde
  • Autonomt (og offline) at kunne levere en dåseøl til en nabo på vejen

Bortset fra punkt 2 er det meget ambitiøst. Måske er punkt 2 også ambitiøst? Der skal en del kræfter til at at køre i græs og den skal være godt bygget for ikke at blive rystet i stykker når den kører på de brosten vi har på vejens vendepladser. Om robotten nogensinde får leveret en øl til en nabo er ikke så vigtigt, bare det er sjovt og jeg lærer lidt undervejs. Det er ikke så tit jeg finder tid til at lege med robotter, så der kan godt gå et par år inden den ruller ned af vejen med en øl.

Printet til servo og ultralydssensor er det mindste jeg nogensinde har lavet.
Her taber jeg en Lego sumo kamp mod min søn…