Fik en gratis 3d printer af Audi…

Ok, teknisk set var det en fødselsdagsgave fra min kone, men den var røget på ønskesedlen efter at bilen havde været en tur forbi værkstedet: 
En lille plastic tap var knækket på håndtaget til at åbne armlænet på bagsædet, så det ikke længere var muligt at få fat i førstehjælps kassen og når man prøvede at folde armlænet ned kilede det sig fast.

Jeg bad værkstedet om at bestille det lille plastic håndtag hjem til mig. De vendte lidt fåret tilbage med beskeden at det kunne man ikke, der skulle bestilles et helt nyt armlæn til kr. 2500,- ex. installation…

4mm meget dyr plastic.

På det tidspunkt havde Creality deres Ender3 printer på tilbud til €170 med gratis forsendelse. Sammen med kilo PLA til at printe med er det stadig under kr. 1500,- Mindre end halvdelen af hvad det ville koste at få armlænet skiftet… Jeg lavede en 3d model af håndtaget og fik den printet. Materiale omkostningerne er ca. kr. 3,30 eller 1/1000 del af hvad det ville koste at få det fixet hos Audi.

Samme ballade med det næste projekt: Spændet var gået i stykker på min store “studio” kamerataske. Havde været hos fotohandleren, søgt internettet og prøvet producenten. Spændet kunne ikke bestilles selv om det er en taske der koster betydeligt mere end 3d printeren.

Jeg var åbenbart ikke den eneste der har haft det problem, for jeg fandt spændet på thingiverse.com så jeg slap for at lave 3d modellen selv. Måske holder spændet printet i PLA ikke lige så længe som det oprindelige i ABS, men med et materiale forbrug på kr. 1,80 kan jeg have en reserve med på farten.

Hvor meget belaster det hvert år miljøet at ting bliver kasseret fordi der mangler en lille plastic stump for at kunne reparere dem? Det er selvfølgelig fint at jeg selv kan lave en 3d model, men hvad med alle dem der ikke kan? Hvis producenterne ikke sælger stumperne løse burde de stille CAD modeller til rådighed hvis de har dem (og service manualer når vi nu er igang) – om de er egnede til 3d print er selvfølgelig ikke producentens problem. 

Mange ting kan findes på thingiverse.com, men hvordan med copyright og patenter når modellerne deles?

Update:
Mere om retten til at reparere i EU :)
https://repair.eu/