3d Print tips

Da corona krisen ramte for et år siden og der var mangel på værnemidler, var det oplagt at kikke på om vi kunne hjælpe med 3d printeren. Det var heldigvis let, makersmodcorona.dk havde fundet et ansigtsvisir der er let at printe.

Visirerne blev testet og godkendt af Sikkerhedsstyrelsen og der blev lavet en midlertidig dispensation for CE-Mærkning for værnemidler til sundhedssektoren. Dispensationen gælder ikke mere.

Makers mod corona DK arbejdeder kun via FaceBook. Jeg er ikke på FaceBook, men jeg printede alligevel løs og det var ikke noget problem at få visirerne afsat lokalt. De er blevet givet til sygeplejesker, tandlæger og skoletandlæger. Der er også blevet givet visirer til kronisk syge, kræft- og koolpatienter.

Det er blevet til rigtig mange visirer og jeg er meget overrasket over hvor godt min budget printer har klaret det – Modellen jeg har en den helt simple Ender3 som i dag koster €150 hos Creality. Da vi begyndte at printe visireren, fik den med det samme skiftet sit motherboard(€50) til en ‘silent’ udgave . Før opgraderingen kunne printeren høres i hele huset. Vi ville være blevet sindsyge i løbet af et par dage hvis den ikke var blevet opgraderet.

Printeren har uden problemer printet fra morgen til aften, uge efter uge, uden at jeg har haft et eneste visir print der er fejlet.

Den daglige routine var simpel:

 • Vask byggepladen med opvaskemiddel og varmt vand
 • Roter byggepladen 90 grader i forhold til dagen før
 • Lav en manuel bed leveling
  Så er den klar til at printe hele dagen
 • Rør aldrig ved byggepladen
 • Tag byggepladen af printeren inden print fjernes
 • Brug handsker når print fjernes
  Sæt byggepladen tilbage og print igen… og igen…

Er printeren justeret og kalibreret er det faktisk det hele. Mit bedste tip er at vaske byggepladen med opvaskemiddel og aldrig røre ved den.

Hvis du gerne have lidt flere detaljer, er her en længere version. Det er ikke en tutorial, dem er der mange der laver bedre end mig, men en hjælp til hvad du skal være opmærksom på samt mine tips til at printe dagen lang.

Samling af printer og firmware

Pakken siger det tager 10 minutter at samle en Ender3 – glem det, brug lige så meget tid som du har brug for, til at samle den så præcist som du overhovedet kan. Jeg fandt en video med et par ekstra trin for at sikre at rammen er helt lige.
Stol ikke på at de dele der kommer samlet er samlet ordentligt. På min var tingene under byggepladen ALT for stramme; bæltet var som en buestreng og gummihjulene var så stramme at de havde fået en flad side. Den flade side forsvandt heldigvis i løbet af et par uger efter de var blevet løsnet.
Den ekstra tid brugt på at samle printeren, er hurtigt sparret igen når printeren skal justeres.
Der er meget vigtigt at tjekke om firmware er sikker. Creality har haft problemer med at thermal runaway protection manglede eller ikke virkede, hvilket i værste fald kan føre til brand! Stol ikke på hvad de siger, test det. Jeg anbefaler at installere vanilla Marlin i stedet for Crealitys egen firmware.

Kalibrering

Det er let at finde gode tutorials med test print og kalibrering. Det er ikke svært men tager lidt tid, men igen, tiden er givet godt ud.

DIY opgraderinger

Når printeren er klar, er det et godt tidspunt til at teste den ved at printe et par opgraderinger. Mine must-have opgraderinger er;

 • Beskyttelse så der ikke kan falde filament stumper ned i blæseren
 • Fingerhjul til filament motoren
 • Anti snag for kablet til byggepladen
 • Aflastning af filamet

I første omgang havde jeg skippet den sidste opgradering. Når spolerne er næsten tomme giver det en del modstand når printeren trækker filament af spolen, så den blev også printet.

Derudover har jeg printet kabel management og en kappe til blæseren på strømforsyningen for at dæmpe lyden lidt. Det er let at finde opgraderinger på thingiverse.com.

Filament

Jeg printer kun i PLA. Der kan være store forskelle fra mærke til mærke. Vær opmærksom på temperaturen på både bed og hotend når du skifter mærke, lav evt. et par test print. Har prøvet en del forskellige mærker det sidste år og pris/kvalitet hænger absolut ikke altid sammen, prøv dig frem.

Når jeg får en ny farve PLA laver jeg altid en farveprøve som testprint – her 4x hvid på et lysbord.

Vask byggepladen og undgå fedtfinger

Når printeren er ny er der sjældent problem med at få det første lag til at sidde fast. Senere kan det godt drille lidt og der er mange kreative løsninger på problemet; Hårlak, limstift, malertape mv. på byggepladen.
De virker alle sammen, men jeg fandt en mere simpel løsning og den har endnu ikke fejlet; Vask byggepladen med opvaskemiddel og varmt vand og lad helt være med at røre byggepladen! Fedt fra fingrene giver problemer! Jeg bruger handsker når jeg tager print af pladen, et par billige bomuldshandsker gummi dutter fungere fint.
Opvaskemiddel og handsker er nok mit bedste tip. Det blir hurtigt en vane og tager ikke længere tid.

Bed level hver dag

Det tager ikke mange minutter når du først har lært det. Hvis du ikke har roteret byggepladen kan der dog sagtens printes uden problemer i dage eller endda ugevis uden en ny omgang bed level. Det er meget hurtigt gjort, så min strategi er altid at gøre det en gang om dagen istedet for at vente til printeren begynder at drille.

Fjern byggepladen fra printereren inden printet fjernes

Når man nu har brugt tid på at justere en maskine hvor brøkdele af en millimeter kan være forskellen på fejl og succes, er jeg altid lidt overrasket når jeg ser youtube videoer hvor folk hiver og slider i printeren, eller endda bruger en hammer på spartlen, for at få print af pladen??!? Pladen sidder fast med 4 clips og det tager kun få sekunder at tage den af. Det også lettere at fjerne printet når den ikke sidder på printeren.

Hvis det samme printes igen og igen

Når det samme printes igen og igen kan man hurtigt se hvor pladen bliver slidt. Byggepladen er kvadratisk, så den kan let roteres 90 grader hver dag. Super simpelt, men effektivt. Nu og da laver jeg også nye print filer hvor emnerne er flyttet lidt på pladen.

Spoleholder opgradering

Efterhånden som jeg fik printet en del spoler, lagde jeg mærke til at når spolerne var ved at være tomme, have friktionen mellem spole og holder lavet et fint pulver. Jeg kunne se at der var mere modstand når der blev trukket filament af spolen og det lavede nogle gange en virkelig træls lyd. På Thingiverse fandt jeg en spoleholder med kuglelejer. De 3 kuglelejerne kom fra en fidgetspinner til kr. 20,- hvor de fungerede som vægte. Det fungere perfekt, jeg hører aldrig noget fra spolen mere.
Jeg tror problemet opstod fordi jeg satte spoler på og printede løs til de var tomme. Jeg har ikke hørt om andre med samme problem.

Luxus opgradering, OctoPrint

I Begyndelsen havde jeg bedlevel- og printfiler liggende på sd kortet og brugte printerens menu. Det fungerede uden problemer. Da printeren blev flyttet ud i garagen glemte jeg nogle gange at holde øje med klokken og få printeren tømt og startet igen. Jeg havde en Raspberry Pi med kamera til overs fra et andet projet, så selvom det er overkill til mit behov, installerede jeg OctoPrint og fik monteret både Pi og kamera på printeren. Det fungere virkeligt godt. Det eneste jeg laver på selve pinteren er bed leveling, alt andet sker via browser eller telefon. Jeg kan holde øje med det hele incl. livestream fra byggepladen. Når et print er færdigt spiller printeren en lille melodi og jeg får en besked på telefonen. Det har helt sikkert hjulpet til med at få så mange print som muligt gennem printeren. Jeg kan endda se livestream fra printeren på AppleTV hvis jeg ikke gider gå ud og tjekke den. Det sidste har konen rystet en del på hovedet af.

Det er ikke stor film kunst, men perfekt til at tjekke printeren.

Tid til service

Det er vel snart 2 år siden printeren blev top tunet og kalibreret. Der er røget mange spoler igennem siden og det kan godt mærkes at den trænger til service. Når jeg skifter fave, går der rimelig lang tid inden den nye farve komme helt ren ud. Printkvaliteten er heller ikke så perfekt som den var tidligere.

Bowden tube og diverse stumper ligger klar, så mon ikke service og kalibrering kan klares på en eftermiddag. Jeg bestilte for lang tid siden en byggeplade af glas, fordi jeg ikke regnede med at byggeplade der fulgte med printeren ville holde ret længe. Jeg tog fejl, den fungere stadig fint. Jeg tror alligevel jeg opgradere til glaspladen når jeg nu er i gang.

Happy printing